Хуманитарната мисия на БЧК продължава в буферните зони и държавните бази

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Започваме с напрежението, което генерира прекратяването на правителствената програма за настаняването на бежанците в хотелите по българското Черноморие. Още преди седмица ви показахме първите опити за извозване на украинците към базите във вътрешността на страната, които обаче завършиха с неуспех. Последва изявление на вицепремиера Калина Константинова, в което тя обяви, че прекратява програмата на правителството за организираното извозване.

Това събуди остра реакзция на украинската общност и на партньорите на "Продължаваме промяната" в коалицията. В парламента Константинова се извини за думите си, а от ГЕРБ поискаха оставката ѝ с плакати, издигнати в пленарната зала. Неприличен жест към опозицията направи депутатът Христо Петров, което повиши още напрежението в парламента.

В крайна сметка желаещите да останат в България бежанци бяха превозени за два дни до разпределителните центрове, откъдето впоследствие ги настаниха в хотели и държавни бази във вътрешността на страната. Какви са данните на Граничната полиция към днешна дата? Колко са напусналите страната украинци - информацията е от Паулина Найденова.

От началото на войната в Украйна до вчера в страната са влезли 307 000 украински граждани. У нас са останали 78 000 от тях. Това показват данните на ГД "Гранична полиция".

Ясен Сливенски от БЧК разказа в "Говори сега", че продължават да помагат и с правни услуги и услуги за деца. Само днес в столицата са помогнали на над 30 домакинства. Раздават се дарения - храна и дрехи, памперси, хигиенни материали.

Помага се в цяла България, включително събота и неделя. В момента акцентът е към релокираните лица, БЧК се е ангажирал да съдейства с храна /сухи пакети/ на 9500 души за 7 дни. Не можем да кажем, че това са 3 пълноценни хранения, но това е една междинна стъпка, коментира Сливенски.

В спешен порядък по молба на правителството разблокирахме и помогнахме с над 500 походни легла за Сарафово, Русе и Варна, допълни той.

Сливенски каза още, че средствата до момента са от дарителската кампания на Българския червен кръст.

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад