Димитър Гърдев: Мигрантският поток е контролиран процес

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Новият стар ключов регионален играч Турция продължава да покачва своята геополитическа тежест. Под курса на мултивекторната политика на Реджеп Ердоган страната вече се превръща във важен играч в енергиен план, продължава да се явява държава буфер за мигранти от Близкия Изток и води сложна дипломатическа игра във войната в Украйна. За да разберем в дълбочина тези процеси и различните измерения на турската политика, поканихме Димитър Гърдев – бивш председател на Комисията по външна политика в НС и международен секретар на партия ИТН.

Мигрантският поток е контролиран процес. "Президентът Ердоган съвсем категорично заяви, че има любими маршрути и маршрути, които се използват активно и в регионалната политика - говоря за Гърция. Когато се разгорят споровете между двете държави, изведнъж се насочва натам мигрантският поток", обясни Гърдев.  

Припомни, че с Турция ЕС имаше една голяма сделка за мигрантите, за което Турция получи доста милиарди. "Донякъде това сработи. Нямам никакво съмнение, че президентът Ердоган ще използва тези свои лостове чисто в регионален план и в отношенията си с ЕС за получаване на допълнителни средства, за отстояване на негови интереси, защото пред него в политически план предстои една година, която е ключова", отбеляза Димитър Гърдев.

Какво още каза той в студиото на "Денят започва в неделя" - вижте във видеото.

 

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад