Мая Манолова: Хората вече са в невъзможност да плащат сметките си

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Сметките, дадени от "Топлофикация" са абсолютно неразбираеми, но хората разбират, че сумата, която трябва да платят от няколкостотин лева е несправедлива и необяснима. Ние призовахме да бъде направена ревизия на "Топлофикация София" за това дали е начислила 20 или 9% ДДС върху изравнителните сметки. Призовахме и министъра на енергетиката да направи ревизия и проверка на топлинните счетоводители, които са разпределили енергията в етажните собствености, а в сметките е начислена и 50-60% сградна инсталация, това каза в "Денят започва в неделя" лидерът на ПП "Изправи се, България" и бивш омбудсман Мая Манолова.

Алармирахме, че монополните дружества правят всичко възможно да ограбят хората, да ги измамят в сметките, да ги ощетят, защото няма ясен контрол. Затова реакцията на министъра на финансите е абсолютно навременна и адекватна, заяви тя. Призова, освен столичната топлофикация, да бъдат проверени и топлофикациите в страната. Видно е, че 20% ДДС са начислили всички топлофикации, като по този начин са ограбили с 11% своите потребители. Затова кампанията "Не плащай!" започна със сметките за парно.

Мая Манолова се обърна към гражданите и апелира да не плащат издадените от топлофикациите сметки до 14 септември. Дотогава следва да бъдат издадени новите фактури с коригираните дължими суми към "Топлофикация".

Става дума за неоснователно обогатяване на топлофикациите в огромни размери - за милиони левове. Това ще предизвика серия от дела. Призовавам гражданите да не плащат до 14 септември и призовавам институциите да си свършат работата. До 14 септември не се дължат лихви върху плащанията върху изравнителните сметки. Освен това хората имат възможност до 31 август да подадат т.нар. рекламации, ако според тях топлинните счетоводители са разпределили несправедливо енергията в етажната собственост. Кампанията "Не плащай!" ще бъде основна кампания и в предизборната надпревара. Тя ще е една от каузите на "Изправи се, България!".

Манолова обясни, че с тази кампания искат да алармират институциите, че хората вече са в невъзможност да плащат сметките си. По думите ѝ енергийно бедните в България са вече 70%.

Вижте целия разговор във видеото.

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад