Димитър Манолов: За следващата година ни трябва нов бюджет

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Възможността държавата да посрещне новата година без бюджет е изключително реалистична, изрази опасения президентът на КТ Подкрепа Димитър Манолов.

„Проблем е цялата ситуация, в която се намираме вече доста време – дотолкова, доколкото така както са разписани правилата в държавата и както е моделирана, тя не съществува нормално. Второто нещо е, че изборите ще бъдат в средата на ноември и възможността държавата да посрещне новата година без бюджет е изключително реалистична, от което следват купчина неприятности“, заяви Манолов.

Известно е, че по закон, когато няма бюджет, могат да бъдат харчени средства в размер на 1/12 от бюджета за предходната година за всеки месец. Бюджетът за тази година беше актуализиран за последните три месеца и това първо ще породи нови задължения за следващата година и второ – недостиг на средства те да бъдат покрити, добави той.

За него актуализираният бюджет е „меко казано твърде укорим“. Нов бюджет ни трябва за следващата година – категоричен е Манолов.

По Конституция и съобразно всички правила – проектът за бюджет трябва да се внесе от правителството и има срокове, които изтичат след две седмици. Дали служебното правителство ще вкара някакъв проект за бюджет – не мога да предскажа. Бюджетът е висшата еманация на политиката, подчерта Манолов.

Заяви също, че в сметките на битовите потребители няма да има драматични промени. Но това, което се случва на бизнеса, ще бъде разхвърляно из другите ни сметки.

В момента битовият потребител плаща от порядъка на 123-124 евро за мегаватчаса, което е твърде висока цена. Бизнесът до неотдавна плащаше 70-80. Сега на бизнеса му се случват страшни неща. Но през по-дългия период от време битовият потребител плащаше повече от бизнеса, посочи още президентът на Подкрепа.

„Без съмнение нещата, които договориха бизнесът с енергетиката, финансите и икономиката за възможността големите потребители да сключват директни договори с производителите, трябва да бъдат използвани. И най-важното е чиновниците от Еврокомисията да разберат, че тази утопия, към която ни придвижват, е несъстоятелна и трябва да се прекрои. Сега сме в предзелената сделка, виждаме накъде сме. Като стигнем до нея, ще стане още по-страшно“.

Акценти
Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад