Димитър Стоянов: Най-вероятно още военнослужещи ще се включат в охраната на границата

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Българската армия участват в охраната на държавната граница. В момента на българската граница има около 240 военнослужещи, въоръжени с необходимите защитни средства. Надявам се тази седмица да имаме среща с министъра на вътрешните работи Иван Демерджиев за изпращане на още сили. Това каза в студиото на “Денят започва” служебният министър на отбраната Димитър Стоянов в коментара си за последния инцидент с мигранти на магистрала “Тракия”.

Според него българската граница не може да се охранява надеждно, ако няма необходимите технически средства и подчерта:

“Около 110 км от границата ни не са оборудвани с технически средства. Това изисква голям човешки ресурс.”

Министър Стоянов уточни, че военнослужещите, които участват в съвместни патрули в Гранична полиция, нямат право да задържат нарушители, а само да демонстрират сила.

“Единствено представители на Военна полиция имат право да задържат нарушители, преминали нелегално през границата", допълни той.

Стоянов коментира, че не е вярно, че Великобритания е предложила на България самолети и заместващи платформи, ако предоставим нашите МиГ-29 и Су-25 на Украйна.

"Това, което каза министърът на отбраната на Обединеното кралство, е, че те са готови да изнесат еър полисинга. Съгласно нашите документи, това е възможно, само ако и ние участваме съвместно. Така че е хубаво да слушаме внимателно какво се говори и какво се пише", уточни той.

Министърът на отбраната отказа да коментира твърдението на украинския посланик, че сме изпратили танкове на Украйна като уточни, че военната помощ, която България предоставя е класифицирана информация.

"Абсолютно всичко, определено от Народното събрание, е изпълнено. Списъкът е класифициран. Това, което сме предоставили, се намира в топ 3 на необходимостите на Украйна. Точка 6 от решението на Народното събрание казва, че Министерски съвет може да реши по заявка от Украйна и по възможност от България какво още да предостави. Това, което към момента се иска от нас, ние няма как да го предоставим. МиГ-29, Су-25 и зенитноракетна платформа няма как да предоставим, защото ще останем без заместваща платформа", каза Стоянов.

Той отправи критики към кабинета "Петков", че не е поставил навреме въпроса за участие на България в триъгълни сделки. Към момента страната ни е поставила въпроса за участие в тях, но вече е твърде късно.

"И ние сме поставили такова условие - за самолетите и бронетанкова техника, но вече няма какво да ни бъде предоставено в замяна - прекалено много сме закъснели. Трябваше предишното правителство да събере смелост и да предложи това тогава.

Когато другите страни сключиха триъгълни сделки - март, април, май миналата година, нашите депутати избраха не подкрепата към Украйна, а задържането на власт. Любовта към властта ги подтикна да вземат едно решение, с което да се предостави само военнотехническа помощ, което няма нищо общо с военната помощ. Народното събрание можеше да гласува такова решение. Много е лесно сега същите тези хора да критикуват служебното правителство, но вече е твърде късно. Триъгълните сделки се сключваха през този период. През последните два месеца няма нито една триъгълна сделка. Освен това, да замениш една платформа от 73-а година с платформа 77-а година, пък макар и модернизирана, това не е модернизация на Българската армия", посочи Стоянов.

Министърът на отбраната посочи още, че ще продължи да настоява за отделяне на 2% от БВП от бюджета за отбрана още през тази година.

"Българската армия изпълнява конституционните си задължения с това, което разполага. Българската армия, обаче, не е модернизирана. Въпреки това, със средствата, които имаме, макар и изостанали, мисля че имаме възможност да охраняваме територията на България, разбира се, в съюзен формат", каза още Димитър Стоянов.

Какво още коментира служебният министър на отбраната вижте във видеото.

Акценти
Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

< Назад