Димитър Стоянов: Ще постъпя консервативно относно решението да се дава оръжие на Украйна

Предаване: Панорама, 04.11.2022

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Ще постъпя консервативно относно решението да се дава оръжие на Украйна. Като министър на отбрана моята основна цел е да се запазя способностите на Българската армия. Ние трябва да си изпълняваме конституционните задължения, както са формулирани в чл. 9 на Конституцията, а също така имаме ясно дефинирани ангажименти във Вашингтонския договор. Това каза в „Панорама“ министърът Димитър Стоянов. 

„От днес готвим анализ, който да ни подпомогне да вземем информирано решение, за да се провери кои способности не трябва да губим. Отсега мога да съобщя, че имаме в повече биоприпаси“, добави той.

Стоянов коментира: „Продължавам да не бъда чужд на теорията, че давайки оръжие на Украйна, България се замесва във войната. Защото близко до нас има конфликт и всеки конфликт поражда рискове за националната ни сигурност. Като министър на отбраната, трябва да мисля в тази посока как да минимизирам тези рискове“.

По думите му тази позиция не е предателство. 

„България е суверенна държава и изпълняваме решенията на Народното събрание“, допълни министърът.

Според него решението за закупуване на нови 8 самолета Ф-16 е добро. Определи го като "абсолютно адекватно и навременно", но счита, че това е само стъпка по пътя към модернизацията на родната армия. Към момента били формулирани 13 проекта, 3 от които вече са предвижени - този за Ф-16, за бойната машина на пехотата и за 3D радари. До седмица, по думите на Стоянов, предстои да се стартира и проект за закупуването на 155-милиметрови гаубици.

Вижте целия разговор във видеото.
 

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад