Димо Гяуров: Оказването на военна помощ на Украйна, няма да въвлече България във война

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

"Оказването на военна помощ на Украйна по никакъв начин няма да въвлече България във война", заяви в "Денят започва" Димо Гяуров, бивш началник на Националната разузнавателна служба, експерт по международни отношения и отбрана.

По думите му решението дали руският посланик Елеонора Митрофанова трябва да бъде обявена за персона нон грата би трябвало да се вземе след много сериозен политически анализ от управляващата коалиция.

"Отношенията с Русия са до толкова обтегнати, че едва ли обявяването ѝ за персона нон грата ще влоши положението. Това не означава скъсване на отношенията, а е понижаване на ранга на представителството на двете държави, защото и нашият посланик там не би могъл да се върне в Москва. Митрофанова даде всичко от себе си, за да предизвика експулсиране", допълни Димо Гяуров.

Според него това не са нейни самосиндикални действия, а са резултат от указания, дадени от Кремъл.

"Те се вписват в редица действия от Москва през последните няколко години. Като например отричането на българския произход на славянската азбука, обявяването на Св. св. Кирил и Методий за македонци, православната дъга. По въпроса с Митрофанова гледам като продължение на система от действия, които целят да обидят България и българския народ и да демонстрират губернаторско отношение", коментира Димо Гяуров.

Той подчерта, че няма да се изпрати военна помощ на Украйна, защото спецификата на коалицията, която управлява в момента, няма да го разреши.

"От една страна всички държави членки на НАТО и целият Европейски съюз с официално решение помагат военно на Украйна. От друга страна уставът на ООН изрично постановява, че подпомагането на нападната и застрашена държава не е поведение водещо до война. Така че никакви подобни съмнения у нас не би трябвало да има", каза още Димо Гяуров.

Вижте целия разговор във видеото.

 

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад