Доц. Дилян Николчев: Първо ще бъде проведен изборът на Сливенски митрополит и след това ще се проведе Избирателният патриаршески църковен събор

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Патриарх Неофит беше като пчелата майка. Той обгрижваше целия кошер. Опитваше се да създаде ред. патриарх Неофит заболя преди няколко месеца и виждаме, че буквално кошерът изригна. Всичките тези скандали, на които сме свидетели, се случила след като той вече не беше на кормилото на патриаршеската катедра. Това каза в "Още от деня" експертът по църковно право и устройство и БПЦ доц. Дилян Николчев.

Той обясни, че първо ще бъде проведен изборът на Сливенски митрополит и след това ще се проведе Избирателният патриаршески църковен събор.

"Ще остане горчивината, ако не се избере Сливенски митрополит, ще се наруши уставът на Българската православна църква. Освен това при един избор на български патриарх на Избирателен патриаршески църковен събор няма да има пълнота. Представителството на Сливенска епархия няма да има пълнота без своя архиерей, без митрополита на Сливенска епархия. Между двете процедури няма някаква връзка. Опитаха се някои от архиереите да направят такива внушения, но каноничното право е ясно по този въпрос", подчерта Николчев.

Вижте целия разговор във видеото.

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад