Доц. Костадин Нушев: Служението на Българския патриарх Неофит беше в трудни времена

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Нека запомним патриарха на Българската православна църква с неговите достойните дела, с които той показа своето служение на патриаршеския престол, едно отговорно служение в трудни времена. Това каза в „Денят започва“ доц. д-р Костадин Нушев, богослов, преподавател в Богословския факултет, СУ.

„Огромни надежди бяха концентрирани към неговото служение и личност и той ги оправда, особено през първите години на служението му“, добави той.

По думите на доц. Нушев за тези 11 години поради самата личност, диалогичност и ненатрапчивост в стила на поведение и комуникиране, патриарх Неофит успяваше да потушава конфликти и да сближава:

"Фигурата на българския патриарх е много важна в такива кризисни моменти за успокояване на определени обществени спорове. Той беше един много добър съветник, консултант. По държавния протокол българският патриарх заема четвърто място в него. Когато правителствата встъпваха в длъжност в Народното събрание, той присъстваше на церемониите, без това да означава някакво натрапване на религиозна институционална форма на отмяна на разделението между църквата и държавата“.

Вижте повече във видеото. 

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад