Доц. Кунчев: За пръв път посочваме мерки, които сме разпределили във времето

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Винаги, когато вземаме решения за промяна на мерките, се сблъскваме с двете тенденции - с огромното желание на хората, на бизнеса да продължат да работят и с данните, които имаме за броя на новодоказаните случаи, каза доц. Ангел Кунчев в "Денят започва".

"Аз мисля, че така, както подхождаме много внимателно, бихме могли да видим какъв ще е ефектът. Ние за пръв път посочваме мерки, които няма да важат просто от утре за всички, а сме ги разпределили във времето. Опитваме се да дадем този отдушник, коийто крие най-малко рискове", подчерта главният държавен здравен инспектор.

По отношение на мерките, които остават за моловете, той посочи, че в някои моменти са претоварени с хора, особено когато е по-студено: "Не е въпросът в чисто търговската дейност на моловете, а в тяхната социална роля".

От мерките до днес се очаква да не продължи нарастването рязко на случаите.

"Ако се стационираме на тези 750-800 на 100 000 заболяемост за страната, на фона на това, което се случва в Европа, това не са чак толкова лоши данни. Лоши щяха да бъдат, ако постигнем словашките и естонските цифри от 1500-1600-1800 на 100 000. И това е, което се опитваме да избегнем", заяви доц. Кунчев.

Главният здравен инспектор коментира и кой взема решенията за мерките. Лекарите, епидемиолозите са винаги за по-затегнати мерки в по-продължителен период. Но когато политиците и министърът вземат решение, те няма как да не отчетат и другата страна - тази, че хората имат нужда от вземане на глътка въздух.

Доц. Кунчев отговори и на въпрос на зрител за зелените коридори за възрастни. През зимния сезон те играеха някаква роля, но мнението му е, че идва време тази мярка да бъде преразгледана. 

Относно предстоящите избори главният държавен здравен инспектор каза: "С медицинския протокол, който сме разработили, сме казали точно какво трябва да се прави и ако се изпълняват тези мерки, няма никакъв особен риск от това, че за 20 мин. отиваш да пуснеш гласа си".

Акценти
Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад