Хотелиерите разчитат на българските туристи за летния сезон

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Месец преди откриването на летния туристически сезон, хората в бранша са притеснени, че той ще бъде по-слаб от предишния. Според експерти, за да сме конкурентоспособни, трябва да се намали заболеваемостта от COVID-19 и да се ускори ваксинацията за персонала.

Летният сезон зависи от много фактори, но първият и основен е да има по-ниска заболяемост. Това заяви в "Денят започва" председателят на Варненската туристическа камара Илин Димитров. Той е скептичен, че ако градът остане в червената зона, българските туристи няма да искат да почиват и след това да остават под карантина в страната си. По думите му, диалог с министерството има.

"Останаха още няколко финални щриха, които трябва да направят спрямо съседните ни държави. Давам пример: турците договориха с Русия 4,5 милиона руснаци да почиват тук, гърците отидоха в Румъния, аз предполагам, че ако се направи подобна крачка от наша страна, това ще бъде искрата, която ще стартира процесите, тоест, да се посети Румъния, Великобритания, Израел, където е хазартният туризъм. Трябва да сме много активни по това направление и ще имаме голям шанс, стига да няма много болни", коментира Димитров.

Според него, браншът има голяма нужда от облекчение на визи спрямо Турция и е важно да знаят дали има регламент за посрещане на рускоговорящите и трети страни. По думите му, всеки един турист е желан турист.

"Може да се поеме част от PCR теста, идването на туриста и средствата, които той ще вкара, защото всеки лев, който се вкара в туризма, се увеличава от 2,5 до 4 пъти. По този начин ще се компенсира и това", каза още Димитров.

Въпросът с кадрите остава висящ.

"Несигурността, която имаме за туристите, неяснотата, която има в хотелите каква заетост ще има, как ще се развие сезонът, кога ще започне и колко ще продължи, тези въпроси в момента възспират собствениците и много от хотелиерите да си позволят лукса да започнат да наемат и да търсят персонал", заяви хотелиерът Станислав Стоянов.

Засега хотелиерите разчитат на български туристи, ако се облекчат мерките, ще се разчита и на страните около нас - Турция, Румъния и други. Все още остава неяснотата относно западния пазар - полети, чартърни програми, автобусни програми.

"Всички сме в процес на очакване, убедени сме, че макар и кратък, може да има някакъв сезон. Не дискриминираме никого. При наличие, кадри ще бъдат наемани независимо дали са ваксинирани или не", каза още хотелиерът.

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад