Доц. Николаева-Гломб: В момента в България грип няма, сега е моментът за противогрипна ваксина

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Понамаля разапространението на Ковид-19, но не е отминало,  трябва да продължим да спазваме мерките, ваксинацията също трябва да продължи със съответния темп, както и тестването, каза доц. д-р Любомира Николаева-Гломб в "Денят започва". И предупреди, че оптимистичните резултати, които виждаме, не трябва да ни карат да се отпускаме.

Каква ще бъде грипната вълна извън Ковид, никой не знае, подчерта доц. Гломб. Миналата година почти не се регистрира, този сезон очакваме също да бъде по-слаба, защото в Южното полукълбо е била по-слаба, но какво ще стане - никой не знае. Трябва да посрещнем неизвестното подготвени, подчерта вирусологът.

"В България е една от най-успешните ваксинационни програми - тази за  превенция на грипа при хора над 65-годишна възраст и апелирам, че няма нищо страшно във ваксината срещу грип. Напротив, тя би спестила много усложнения", подчерта доц. Гломб.

Ваксината е безплатна за хората над 65 години. За тази година са заявени доста повече дози, миналата година имаше желаещи да се ваксинират, а ваксини нямаше.

Грипната ваксина отдавна е препоръчителна и за бременните жени. Ковид ваксина също е добре те да си поставят посочи доц. Гломб.

В момента в България грип няма и сега е момента да се ваксинираме, подчерта вирусологът. Обикновенио у нас грипът идва в началото на януари.

Вижте цялото интервю във видеото.

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад