Доц. Николаева-Гломб, вирусолог: PCR тестът ще отстъпи на бързите тестове

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

При вирусните заболявания пикът е през зимата, през лятото те изчезват, това се дължи на факта, че голяма част от населението има някакъв подлежащ имунитет към респираторните вируси, а спрямо този респираторен вирус САРС коронавирус-2 никой няма подлежащ имунитет, каза в студиото на "Денят започва с Георги Любенов" вирусологът доц. Любомира Николаева-Гломб, началник  в Националния център по заразни и паразитни болести. 

Мерките са необходими, ако ги няма, заболеваемостта ще е още по-голяма, подчерта вирусологът. 10-те месеца в пандемия позволиха да се направят проучвания и се установи, че маската предпазва, намалява риска от заразяване, поясни доц. Николаева-Гломб

Има преболедували хора, които имат антитела, има и такива, които нямат, има и такива, които след оздравяване отново са с положителен тест - има 29 потвърдени такива в света. От тях има няколко добре проучени случая - вторият е леко по-различен от първия.

PCR тестът ще отстъпи на бързите тестове. Чувствителността на тези тестове е достатъчна, добре е, че беше намалена карантина на контактните лица, заяви доц. Любомира Николаева-Гломб.

"Спасението е в изграждане на доверие в населението към това, което казват експертите, изграждане на доверие на политическите сили към това, което говорят експертите", подчерат тя.

Вижте целия разговор във видеото.

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад