Доц. Нушев за отваряне на Руската църква: Надяваме се на нормализиране на отношенията между двете патриаршии

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Днес, в 10:00 часа, се очаква да бъде отворена Руската църква в София. По информация на БНТ по-късно през деня ще бъде отслужен и първият молебен в столичния храм "Св. Николай Мирликийски".

Църквата беше затворена на 21 септември след изгонването на предстоятеля ѝ архимандрит Васиан Змеев и още двама служители на храма. Те бяха експулсирани от България по подозрения в шпионаж.

"Да се надяваме, че това ще бъде нормализиране на чисто църковните, духовните отношенията между Българската партриаршия и Руската патриаршия, тоест да има едно нормално съвместно служение на българските свещенослужители, определени от Негово Светейшество Българския патриарх, заедно с новоопределения руски представител. Досега, при предишния представител, българските свещенослужители бяха изолирани с една строга дисциплина, недопускани до храма. На тях им беше определено да служат в един малък параклис в Княжево - "Св. Панталеймон", коментира темата в студиото на "Денят започва" доц. д-р Костадин Нушев – богослов и преподавател в Богославския факултет на Софийския университет.

Той подчерта, че и от двете страни има знаци за успокояване и нормализиране на отношенията и добави:

"Въпросът за собствеността предстои да се реши след разпоредената проверка от страна на прокуратурата и Министерството на регионалното развитие и благоустройство."

На какво още акцентира той, както и обобщение на случилото се през 50-те дни, през които Руската църква беше под ключ, вижте във видеото.

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад