Илия Тодоров: До присъда за смъртта на жената в "Ечемишка" ще са необходими над 10-12 години

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Агенция "Пътна инфраструктура" е осъдена да плати обезщетение от близо половин милион лева на близките на починалата в тунел "Ечемишка" жена. Решението е на Върховния касационен съд и е окончателно. Инцидентът стана през февруари 2017 година. Тогава в тунела на автомагистрала "Хемус" падна една от лампите върху преминаваща кола и на място уби 64-годишната жена.

"Справедливост е, ако никой не загива заради пътя, а ние сме свикнали да казваме, че той е опасен. Много е важна инфраструктурата. Когато нямаме качествена маркировка, качествени мантинели, видими знаци, казваме, че пътят убива, защото самата инфраструктура може да стане предпоставка за катастрофа или при настъпила катастрофа да не ни опази живи", каза в студиото на "Денят започва" Илия Тодоров от Българска асоциация на пострадалите при катастрофи.

За Тодор Димитров - адвокат на пострадалите, става дума за "абсолютно безхаберие на АПИ", защото е имало доклади за състоянието на тунела. Нещо повече - АПИ вече е била осъдена от друг пострадал водач.

"Лично аз нямам обяснение защо повече от 5 години няма внесен обвинителен акт срещу нито едно виновно лице", заяви той.

Илия Тодоров прогнозира, че ще се необходими над 10-12 години, за да стигне по присъда по това дело и добави:

"Проблемът тук е с размитата обща отговорност. Много е трудно да се търси наказателна отговорност на някого конкретно в тези колективни органи."

Какво още каза той вижте във видеото. 

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад