Доц. Славов: Протестите са символ за скъсана връзка между управляващите и гражданите

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Според доц. Атанас Славов, преподавател по конституционно право в СУ „Св. Климент Охридски“, има нарушение на правата на Минчо Спасов и Светослав Трайков.

„По силата на българската Конституция, а и на Европейската конвенция за правата на човека всеки от момента на задържането му има право на адвокатска защита. Така че недопускането на адвокат часове наред със сигурност представлява нарушение на правата“, каза доц. Славов.

Той подчерта, че съществото на демокрацията е да можеш да смениш управлението, без да използваш насилие. Това означава да има политически алтернативи, които гражданите свободно да избират. То става на избори, но когато едно управление в рамките на своя мандат изгуби доверието, което има от страна на гражданите, има протести.

Протестите са символ за скъсана връзка между управляващите и гражданите, обясни доц. Славов.

„Ако имаше такава работеща връзка, дали под формата на обществени консултации, или под формата на периодични граждански инициативи, които биват разглеждани от парламента, или друг механизъм на реална връзка управляващи и граждани, нямаше да има такива масови демонстрации. Разбира се, тук се наслагват много проблеми, не само от управляващите. Кризата с Ковид не е отминала, постепенно влошаване на икономическите показатели. Но основното е чувството за безнаказаност на тези, които упражняват власт и обслужването на определени олигархични интереси“, поясни доц. Атанас Славов.

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад