Докога ще поскъпва животът у нас - коментират икономистите

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Инфлацията на годишна база чупи нови рекорди, въпреки успокоението в ръста ѝ през последните месеци. Как да излезем от омагьосания кръг на намаляващата покупателна способност и ще се увеличат ли осезаемо доходите?

В студиото на “Денят започва” темата коментираха икономистът Мика Зайкова, финансовият анализатор Георги Вулджев и Щерьо Ножаров – икономически съветник в БСК.

Според Зайкова спадът в ръста на инфлацията се дължи на летния сезон, защото “по това време ние си произвеждаме всичко - плодове, зеленчуци, жито”.

“Не бива да се осланяме на спада в храните, защото времето е такова и само след един месец нещата ще се променят”, каза тя.

Георги Вулджев отбеляза, че е вероятно до края на годината да видим забавяне на покачването на инфлацията и да се застопори близо до сегашните нива - около 17%.

“Но това ще е поради чисто статистически базов ефект, защото инфлацията в края на миналата година вече беше висока и самият индекс на потребителските цени е от по-висока база. Самата фундаментална макроикономическа динамика си остава силно отрицателна, инфлационните тенденции и факторите, които причиняват високата инфлация са налице. Най-вероятно инфлацията ще е дълбоко двуцифрена до края на зимата”, прогнозира той.

Мнението на Щерьо Ножаров е, че инфлацията ще остане на сегашните нива, “като на годишна база ще е някъде около 15%”.

“Българският лев е привързан към еврото, а България оперира с позиции в долари. Затова всички монетарни мерки, които бяха предприети в САЩ и ЕС за охлаждането на инфлацията и ще дадат ефект във връзка със стокообмена”, обясни той.

По думите му голяма част от инфлацията се дължи на инфлация на предлагането, но търговските вериги имат способността да се приспособяват към подобни външни шокове.

Какво още казаха коментаторите вижте във видеото.

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад