Проф. Иван Илчев: Истински спорните въпроси в Смесената историческа комисия ще са, когато стигнем до 19-20 век

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Не бих използвал думата “пробив” в работата на съвместната историческа комисия между България и Република Северна Македония, защото става дума за събития от 2019 година, които сега намират политически израз. Това са точки, по които ние трудно постигнахме съгласие за това, което искахме - и за Самуил, и за Климент, и за Наум, за Кирил и Методий. И това отговаря на историческата истина, която се потвърждава от стотици изследвания по света. Това обясни в студиото на “Денят започва” проф. Иван Илчев – член на Българо-македонска историческа комисия.

“В Северна Македония много зле ще се приеме това. На мен ми дожаля за проф. Драги Георгиев. Той е много добър учен и се справя много добре с ръководството на тяхната част от комисията, потушава конфликтите, така че нямаме критики към него. Него натовариха да изнесе пред обществеността нашите споразумения, макар че това е политически въпрос, това е договореност между двете министерства на външните работи на двете държави, които трябваше да си поемат отговорността. Външното министерство на Северна Македония не е поело отговорността защо сега - през 2022 година, се публикуват решения, които са взети през 2019”, каза историкът.

Той препоръча “да няма прекомерни очаквания и към работата на комисията, и към това, което е публикувано, защото едно е публикувано, а съвсем друго ще бъде, когато влезе в учебниците”.

“Много лесно се споразумяхме за съвместните чествания. След това, когато трябваше да сложим основата на честванията, тоест защо ги честваме тези хора - защото са част от общото историческо минало, изведнъж колегите се запънаха - честванията били едно, а учебниците - друго”, разказа проф. Илчев.

Според него властта в Северна Македония се намира в трудно положение, защото ако се опита да наложи тези споразумения, веднага ще бъде обвинена в налагане на политическа цензура.

“Така че усилията тепърва предстоят и от тяхна, и от наша страна. Но все пак много е важно, че в Северна Македония за първи път открито да се казва, че Самуил е цар на България, да се казва открито, че Климент и Наум са изпратени от българския княз в Македония, днешна Северна Македония - тези неща не са били казвани”, подчерта той.

По думите му истински спорните въпроси в Българо-македонска историческа комисия ще дойдат, когато историците стигнат до 19 и 20 век.

Какво още каза проф. Иван Илчев вижте във видеото.

Акценти
Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад