Драгомир Заков: Изгонването на руските дипломати е логично

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

"Изгонването на руските дипломати е логично, когато няма уважение се стига до подобни стъпки", заяви в "Денят започва" министърът на отбраната Драгомир Заков.

По думите му трябва да се търсят начини, по които руската държава да продължи да бъде представлявана в България по начин, който зачита достойнството, териториалната цялост и суверенитета на страната ни.

"За да се стигне до толкова крайна мярка, причините са комплексни - предполагам, че ДАНС има достатъчно данни за дейността на тези дипломати или технически служители на територията на България, има открито неуважение към България. Руското ръководство, когато разглежда дали да закрие мисията или не, трябва да вземе решение дали това трябва да бъде ръководителят на руската мисия в България и да изпрати човек, който ще се отнася с уважение към българския народ. Основното решение е в Москва, как да бъде представлявана Русия в България", допълни Драгомир Заков.

Елеонора Митрофанова пред БНТ: Русия обмисля скъсване на дипломатическите отношения с България

Според него трябва да бъде проведен диалог между институциите по темата.

"Трябва да бъде свикан Министерският съвет. На България ѝ е необходима стабилност. Предсрочни избори преди зимата с евентуален продължителен служебен кабинет до пролетта, без парламент, би било пагубно за България. Не е разговаряно с мен за поста премиер", отбеляза военният министър.

Допълни, че предстои увеличаване на заплатите на военнослужещите от 1 юли по различна скала.

"Най-големият риск ще дойде, ако войната се разпространи на юг от Одеса, тогава ще има висока опасност за националната ни сигурност, може да се получи разширяване на войната към Молдова", уточни Драгомир Заков.

Той поясни, че военноморските сили вчера са открили мина близо до българския бряг, край Камчия, която е била идентифицирана от търговски кораб, обезвредена е и няма заплаха за корабоплаването.

"Не мога да коментирам президентската институция, не е редно министър на отбраната да го прави, президентът е върховен главнокомандващ, за министъра на отбраната е важно да работи конструктивно с тази институция, в противен случай това не е добре за армията", каза още Драгомир Заков.

Вижте целия разговор във видеото.

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад