Два пъти е скочило търсенето на дърва за огрев за зимата - какви обаче са цените?

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Между 100 и 150 лева на кубичен метър и нагоре се търгуват дървата за огрев през тази зима. И това зависи от региона. По-лошото е, че има места в страната, където списъкът с чакащите домакинства продължава да е твърде дълъг и не се знае дали ще може да бъде изпълнен.

Дървата за огрев и дървесината у нас идват от държавните горски стопанства, общинските предприятия и частните гори. Над 1/3 от хората в страната се отопляват на дърва, а страхът от липса на газ тази зима дори е увеличил заявките за доставки, казват от складовете.

"Територията е почти 240 000 хектара. Цената на дървесината, която продаваме на физически лица варира от 53 до 68-70 лв. на пространствен кубичен метър, но това е цената на държавата в гората на временен склад. Другото притеснение е, че в ретроспекция предходните три години сме подавали между 58-60 хиляди кубика годишно, тази година бяхме предвидили 80 хиляди кубика. Към края на август реализирахме почти 70% от тях", обясни Цветелин Миланов - директор на предпирятие за дървесина в Габрово.

След среща в министерството и разрешение са увеличили количествата дървесина за продажба общо 108 500 кубика, което е два пъти повече.

Заради огромното търсене се стига дотам, че дървесината веднага се извозва от горите.

"Проблемът с високите цени е търговската политикана фирмите. За нерегламенитрана сеч - от началото на годината имаме установен по-малко от половин процент незаконно изсечени дървета", коментира Миланов.

Подробности вижте в прякото включване на Зорница Илиева.

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад