Общини на газ и пред избори за оцеляване - разговор със Силвия Георгиева, изп.-директор на Националното сдружение на общините 

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

74 общини през последните 10 години направиха големи инвестиции, за да преминат към екологично отопление и газифицираха всички публични сгради, което означава, че в 74 общини, от които 21 са областни градове всички детски градини, училища, общински болници, социални услуги се отопляват на газ. Това каза Силвия Георгиева, изпълнителен директор на Националното сдружение на общините в предаването "Говори сега".

"Събрахме доста подробна справка от общините, за да изчислим и количеството потребяван природен газ, за да информираме държавата, че и ние сме потребители на газ и не бива да бъдем забравяни", допълни Георгиева. 

"223 хиляди мегават час на година потребяват тези публични сгради, които са около 1400. Имаме и 400 автобуса, които ползват природен газ, основно в общините Столична и Габрово. Тези общини нямат алтернативно решение", обяви Силвия Георгиева.

80% от общините са изградили модерни инсталации за природен газ, които не позволяват връщане към отопление с нафта или мазут. Освен това те не са инвестирали в алтернативно захранване, например климатици.

"В училищата електрическите мрежи не са пригодени да издържат по-голямо потребление на ток, нито пък има ресурси, с които да бъдат закупени климатици. Важно за на .с е да споделим, че по наши разчети през тази общините ще имат разходи за енергоносители около 700 млн. лв. Сметките са приблизително точни. Разходите ни за енергоносители през 2019 г. бяха 250 млн. лв. Потреблението е запазено на почти същото ниво, но разходите са скочили с 250%", обясни Силвия Георгиева.

Вижте разговора във видеото.

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад