Двойно гласуване и вот две в едно - какви са подводните камъни?

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

"За първи път ще имаме гласуване, в което и двете гласувания имат преференциални бюлетини", отбеляза в "Още от деня" Даниел Стефанов, политолог, експерт по избирателни системи.

Не смята, че това ще е затруднение, ако се обясни добре, не е новост избори 2 в 1, няма да е за първи път и гласуване с машини и на хартия. 

"Изборите трябва да са с еднаква достъпност за всички хора. Това означава, че ако видиш, че тя не е достъпна за всички, трябва да положиш усилия тя да стане достъпна и за тези, на които им се струва трудно",  каза политологът.

Според него въвеждането на машинното гласуване е станало много рязко, не са били отчетени проблемите, кпоито то може да създаде и не са взети мерки. 

Даниел Стефанов подчерта, че има проблем в текста в Изборния кодекс и той е отдавна. 

"Има едни 20 работни дни, които практически се превтръщат в един месец, и този срок не може да бъде изпълнен, което нарушава синхрона между ЦИК и трите институции, които трябва да издадат доклада за съответствието на машините", каза експертът по избирателни системи.

По думите му ЦИК и министреството могат да влязатъ в по-добър диалог и да създадат много ясен график и е важно докладът да излезе доста преди петъка преди изборите. 

Вижте целия анализ на Даниел Стефанов във видеото.

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад