Промените в Закона за насърчаване на инвестициите - критичен прочит на биолога Андрей Ковачев

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Президентът наложи вето на промени в Закона за насърчаване на инвестициите, чрез тях се изменят още няколко закона, свързани с околната среда. Защо имаше протести - потърсихме коментар на Андрей Ковачев, председател на Сдружение за дивата природа "Балкани", биолог.

"Тези закони са направени, за да може ние, гражданите, освен че имаме право на околна среда, да можем и да го защитим от корумпираните политици, а в момента точно това ни отнемат - ние да защитим правата си", заяви в "Още от деня" Андрей Ковачев. 

Лишени са от възможността за втора инстанция на съда за някои проекти, за които политиците са решили, че са супер важни. Дава се 10-годишна давност на оценката за въздействие на околната среда (ОВОС), което го няма никъде по света, по думите на Ковачев. Връща се и за такива оценки, които отдавна са изтекли.

Другите две неща, които от сдружението отхвърлят, са също толкова безумни. Едното е, че тези процедури трябва да минават с много съкратен срок. Оценката понякога трае дълго заради лошата администрация, по закон една процедура за ОВОС може да мине за една година. Сега това е предложението при промените, Ковачев посочи, че не трябва да се прави по този начин, а с подобряване качеството на работа. 

Четвъртата промяна е много показателно според биолога - "ако не се произнесат в срок органите, те имат право да правят проекта, без да се съобразяват с никакви изсквания за околната среда". 

Предлагат ОВОС да се прави от независима агенция, както е в Хърватия, а не от частни фирми, на които оцеката се заплаща от инвеститора.

Какво още коментира по промените в Закона за насърчаване на инвестициите и за магистрала "Струма" председателят на Сдружение за дивата природа "Балкани" вижте във видеото.

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад