Един от най-старите храмове във Велико Търново се нуждае от спешен ремонт

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Един от най-старите храмове във Велико Търново - "Свети Никола", които е и сред шедьоврите на Колю Фичето вече 20 години е в аварийно състояние.

Църквата е построена през 1936 г. Ако не бъде направен спешен ремонт, има сериозна опасност за конструкцията на сградата. Спасяването ѝ обедини десетки хора, но, оказва се, без подкрепата на държавата е почти невъзможно това да се случи.

"Състоянието на храма е особено, нуждае се от основен ремонт. Тази наша дейност започна далечната 1996 г., когато се виждаше, че конструктивно храмът не е добре и едва 2002 г., когато падна западният корниз на храма се видя, че нещата не са добре. Започнахме да търсим варианти, да синхронизираме с Министерството на културата, за да започнем да събираме средства" свещеноиконом Славчо Иванов.

Със събраните пари за 20 години хората успяват да запазят богослужението в храма, както и църковното училище. Намерили са и архитект, който е изготвил проект за реконструкция, но средствата не достигат.

"Вече втора година имаме открита банкова сметка, където има над 130 превода от България и чужбина. Тук обаче става въпрос за сериозен ремонт - отваряне на покрива, разкопаване на основи и полагане на нови колони", обясни отец Славчо.

Вчера пък Министерството на културата призна храма като паметник на културата от национално значение. Това не дава автоматично нови възможности, но би могло да помогне в участието по програми, обясни проф. Миглена Прашкова от Великотърновския университет.

"За съжаление обаче нашия регион и църквата не попадат в програмите, които ЕС реставрира, а мащабната реставрация която предстои едва ли би могла да стане без помощта на държавата", посочи тя.

Вижте още в прякото включване на Мирела Дончева

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад