Екатерина Михайлова: Не е добро решение служебният премиер да е и външен министър

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Решението за съвместяване позициите на служебен премиер и външен министър не е най-доброто, защото е тежка задача и отслабва позициите на външната политика. Все пак решението ще е политическо. Това каза в студиото на “Денят започва” проф. Екатерина Михайлова - преподавател по конституционно право.

Тази тема се превърна в ябълката на раздора, а всъщност политическата кавга би трябвало да е на по-заден план, подчерта тя и добави:

"Би трябвало външната политика да следва една логика, каквато има държавата като външнополитически курс, което е следствие на вътрешната политика. Кой ще е човекът има значение, но не би трябвало това кой е човекът да води до сътресения във външната политика на държавата. За съжаление, едни такива сигнали дават лош пример и вътре в страната, и навън.”

Според нея за служебното правителство като че ли никой не носи отговорност.

“Всеки предлага, но всеки бяга от това да каже чие е правителството. Наистина не е ясно чие е, защото президентът избира от кръг лица, след това от избрания за премиер се очаква да посочи министрите, следва указ на президента и накрая министър-председателят и министрите се кълнат пред Народното събрание”, отбеляза проф. Михайлова.

За нея ситуацията е доста странна, защото при смяна на министри в служебния кабинет, за тяхната клетва ще трябва специално да се свика заседание на Народното събрание, ще е във ваканция.

“Аз много пъти съм казвала, че съм привърженик въобще да се премахне служебното правителство и действата правителство да работи и в периода на избори”, припомни тя.

Какво още каза преподавателят по конституционно право вижте във видеото.

Акценти
Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад