Екатерина Захариева към Скопие: Нека да се върнем към добросъседския тон

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

България не може да подкрепи преговорна рамка с Република Северна Македония, защото тя не гарантира интересите на страната ни. Тази позиция България изпрати и се очаква и днес да защити на лидерската среща в рамките на Берлинския процес за Западните Балкани, която ще се проведе онлайн и е председателствана от София.

Днешната среща на върха няма нищо общо с разширяването на ЕС. Да, тя подготвя държавите от Западни Балкани, но не е среща, на която ще се обсъжда преговорна мярка или да се взема решение по нея, уточни външният ни министър Екатерина Захариева.

Днешното посещението на премиера на Република Северна Македония Зоран Заев у нас е било планирано във връзка със съвместното председателство на София и Скопие, коментира Захариева.

"Той ще разговоря с премиера Бойко Борисов и по отношение на отворените въпроси между двете страни. Не бих казала, че присъствието на Зоран Заев е изцяло свързано с процес на разширяване. Те са съпредседатели на берлинския процес", обясни тя.

Захариерва уточни, че не е имала отделен разговор с колегата министър Буяр Османи.

Повече от година и половина настояваме за по-интензивно изпълнение на договора за добросъседство със Скопие. По наша оценка единствено в частта за туризъм имаше постигнат напредък, т.е. виждаме увеличение на туристопотока в двете страни. Това, обаче, съвсем не е достатъчно, коментира Захариева.

Външният ни министър отправи призив към Република Северна Македония да не се осланя на това, че някой ще натисне България да си затвори очите по неизпълнение на договора.

"Нека се опитаме да се фокусираме заедно как да наваксаме това, което пропуснахме година и половина, декларирайки и завявайки какво няма да изпълняват, каква била България, какви били нашите претенции. Нека да се върнем към изпълнението на договора и нека да се върнем към добросъседския тон", призова външният ни министър.

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад