Екатерина Захариева: Трябва да има единни правила за свободно придвижване в света

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Външният министър Екатерина Захариева подчерта, че страната ни настоява за изработване на единни критерии на държавите за пътуванията по света, за да не се затварят граници или да се въвежда карантина от днес за утре. Тя призова българските граждани, които се готвят да пътуват зад граница, да следят редовно информацията за мерките, предприемани от отделните страни, на сайта на Министерството на външните работи.

"Имаме интерактивна карта, с която сме се опитали по-лесно гражданите да получава информация, защото  тя се променя."

Захариева припомни инициативата на България за необходимостта от единни правила, за да не се допусне ситуацията от март, когато хората чакаха по границите и тези трудности в придвижването се отразиха и на икономиката.

"Данните за икономиката са изключително притеснителни... Ние трява да направим така, че хората да могат да се придвижват свободно между държавите, разбира се, при спазване на всичките хигиенни мерки."

Министър Захариева увери, че българската страна продължава да работи с гръцкото правителство за отваряне на всички пропускателни пунктове по сухопътната граница.

Министърът на външните работи коментира и други злободневни теми от международен характер.

Захариева отбеляза, че засега Гърция не е поискала помощ от България във връзка с изгорелия миналата нощ бежански лагер. Готовност за Такава помощ е изразила ЕК. В този контекст министър Захариева отбеляза належащата нужда от единно решение и за мигрантската криза и въпроса за бежанците.

По отношение на кризата в Беларус Захариева огласи мярка, подготвяна от ЕК, за налагане на санкции срещу определени личност от висок ранг, заподозрени в нарушаване на човешките права в Беларус.

Като вероятен исторически успех министърът на външните работи определи очакваното идната седмица подписване на споразумение между Израел и ОАЕ. Важна част от споразумението, че  възнамерява отказ на израелската страна да премине от анексиране на арабските територии към нормализиране на обстановката. Според нея това е първа стъпка към постепенно омиротворяване на Близкия изток.

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад