Екоминистърът: Кризата в енергетиката се овладява, хората полека-лека възприемат рационалните аргументи

Предаване: Панорама, 06.10.2023

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Кризата в момента е в горещо състояние, но се овладява, защото рационалните аргументи полека-лека се възприемат от хората и в крайна сметка те ще ги приемат. Това прогнозира в студиото на "Панорама" министърът на околната среда и водите Юлиян Попов в коментара си за протестите на енергетици и миньори.

"Беше необходимо много, много голямо усилие на различни играчи в енергийния сектор и извън него - в правителството, извън него, синдикати, членове на парламента, бизнес организации, за да се стигне до едно балансирано решение", подчерта той.

Според него този дебат е тече от поне 20 години, но активните участници в него не са навлезли в дълбочина, което с времето е довело сериозен комуникационен дефицит.

В сравнение с миналата година въглищното производство в България е спаднало с 50%, отбеляза екоминистърът и добави:

"В цялата Европа е спаднало с 23%. Не е само Европа, и други държави по света свиват въглищното си производство независимо, че никакви квоти не плащат... Това не е локален проблем, това е глобален проблем и ние не седим със скръстени ръце."

Нито правителството, нито ЕК седят със скръстени ръце. ЕС и България са много по-социално ориентирани за разлика от САЩ и Южна Африка, подчерта Попов и поясни:

"По тази причина, заради тези неизбежни процеси, които пазарът налага, ЕС и България като правилство има огромни социални пакети, а от друга страна - ние имаме много привлекателни инвестиционни планове, които ще превърнат един регион като "Марица-изток" в цветущи индустриални региони."

По думите му това възможно, ако бъде осигурена регилаторна предвидимост.

"Най-голямата крачка направихме, когато запазихме целостта на регион "Марица-изток". Преди година се появиха огромни апетити за отделни парчета от региона. Успяхме да наложим единен план за развитие - тоест да не се хванат отделните апетитни парчета и след това стойността на целия регион да се разпадне, а да се развива като цял регион. Затова е важно да осигурим стабилност на регилаторната рамка, за да могат инвеститорите да са спокойни", обясни Юлиян Попов.

Какво още каза министърът на околната среда и водите вижте във видеото.

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад