Експерт: Летният сезон по Черноморието ще е най-силен от 20 юли до 20 август

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Август месец със сигурност ще бъде най-пълният месец за летния сезон по Черноморието. От 20-25 юли до 20 август ще бъде най-силният период. Това каза Константин Занков от Института за анализ и оценка на туризма в "Денят започва".

"Много предизвикателно начало на сезона. Освен тежкия момент с коронавируса, но и метеорологичните условия не подпомогнаха старта на лятото, със сигурност беше трудно за бранша. Много хотели все още не са отворили", допълни той.

Според него "картите са изиграни" по-добре от миналата година, що се отнася до информираността и яснотата, която имат хотелиерите, ресторантьорите и потребителите.

"Ситуацията е динамична - публичният сектор, съответно министерството, прави комуникационни кампании с чужди държави, с основните ключови пазари към нас, организират се рекламни кампании. За съжаление, за България това се случва в последния момент", изясни Занков.

Въпреки че сме в зелената зона, нашите съседки са предпочитани от туристите, коментира още експертът.

"Гърция доста рано обявиха своите мерки за сезона, условията, по които ще се влиза в страната. Това даде старт на резервациите на един доста по-ранен момент. Турция пък наблегнаха на силна лятна рекламна кампания, въпреки стагнацията и условията, които бяха наложени заради коронавируса, те не забравиха да промотират дестинацията си и туризма", обясни той.

По думите му хотелиерите, които са разпознаваеми на българския пазар - работили са с българи, имат добър имидж, са били пълни миналото лято. Докато хотелите, които разчитат на т.нар. "индустриален туризъм" - работили са с чартърни полети от определени дестинации, са реално неразпознаваеми сред българския клиент и останаха празни.

Занков отбеляза, че доста плажове не са достъпни за хората с увреждания. Туризмът е за всички и трябва да има равни права. Необходимо е  концесионерите да бъдат ангажирани с условия, които да предоставят добра възможност за предвижване на хора с колички и да бъдат изградени рампи, препоръча той.

Вижте целия разговор с Константин Занков и коментарът на Грета Аспарухова за достъпността на плажовете за хора с увреждания.

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад