Експертите: Поскъпването на тока и парното е заради състоянието на световните пазари

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

От 1 юли токът и парното ще са с нови - по-високи, цени. Електроенергията ще поскъпне средно с 3% за цялата страна, природният газ ще достигне най-високата си цена за последните две години, а парното в София ще поскъпне с 14 на сто.

Защо? Какви са тенденциите на свободния пазар на електроенергия и това ли ще е последното за годината поскъпване? В студиото на "Денят започва" темата коментираха на енергийният експерт Антон Иванов от Български енергиен и минен форум и Кремен Георгиев - председател на Асоциацията на топлофикационните дружества.

Според Кремен Георгиев покачването на цените е логично заради случващото се на световните пазари.

"На световните пазари основното, което влияе на цената на топлинната енергия, това е горивото - природният газ основно, и цените на въглеродните емисии, които са неразривно свързани с това гориво, защото изгарянето на определено количество гориво се емитира от определено количество въглероден двуокис, който трябва да се заплати", обясни той.

По думите на Антон Иванов се наблюдава интересна тенценция на световните пазари - "ценовите трендове на базовите суровини и базови елементи се движат нелогично".

"Свикнали сме цените на природния газ да намаляват през лятото и тогава да се запърват хранилищата. Това беше нормално години наред, но тази години не се случи. Тоест ние трябва да се готвим за дълбока промяна, към която се движим, и да оценяваме нашите перспективи от гледна точка на настъпващата промяна, а не от гледна точка на случайно съвпадение на фактори", препоръча енергийният експерт.

Какво още казаха гостите в предаването вижте във видеото

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад