Експерт по безопасност на ваксините: "Астра Зенека" е изключително безопасна, сигурна и много добра ваксина

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

През изтеклата седмица отбелязахме рекордна хоспитализация - над 10 000 са пациентите с COVID, настанени в болниците. В същото време започна и облекчаване на противоепидемичните мерки в страната.

Как на този фон продължава борбата на личните лекари за ускоряване на масовата ваксинация у нас? А как това се случва в Швейцария?  В студиото на "Денят започва с Георги Любенов" на въпросите по темата отговориха общопрактикуващият лекар д-р Гергана Николова - член на Управителния съвет на Българския лекарски съюз, и д-р Аспарух Илиев от Лабораторията по инфекция на мозъка в Университета в Берн и експерт по безопасност на ваксините.

"Ние сме облекчили системата много и отново апелирам - ако имате симптоми, обадете се на личния лекар! Не се разхождайте!... Издаваме дистанционни направления за PCR. Вие ми се обаждате, казвате вашите симптоми, влизам в системата, издавам ви електронно направление, диктувам ви един 10-цифров код, отивате директно в лабораторията и ви се взима теста, който е безплатен за вас", обясни подробно тя.

В разговора онлайн се включи и д-р Аспарух Илиев.

"По отношение на ваксинацията в Швейцария, както и в България и в цяла Европа, има известен недостиг на ваксини все още. Причините са комплексни. Ваксинацията се провежда през т.нар. ваксинационни центрове, които са големи доста големи центрове, а пациентите са предварително записани в една схема от групи... Очаква се скоро и джипитата да се включат в тази ваксинация", каза той.

Според него в България подходът е доста гъвкав заради "зелените коридори", а основният проблем е нежеланието за имунизация. За него е недопустимо с предимство да бъдат ваксинирани корпоративни клиенти като банки, застраховатилни компании и други.

На въпрос за надеждността на ваксината на "Астра Зенека" д-р Илиев беше категоричен:

"Моето мнение продължава да бъде, че "Астра Зенека" е изключително безопасна, изключително сигурна и много добра ваксина."

Какво още казаха д-р Гергана Николова и д-р Аспарух Илиев вижте във видеото!

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад