Експерт по пътна безопасност: Всеки трябва да познава себе си и да се контролира на пътя

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

В момент на ярост човек действа импулсивно, ирационално и действията изпреварват мисълта. В такова състояние човек е способен да извърши физически невъзможни неща заради високи нива на адреналин, затова всеки трябва да познава себе си и да може да се контролира на пътя. Това каза в студиото на “Денят започва” Димитър Илиев – бивш автомобилен състезател и експерт по пътна безопасност, в коментар за последния случай на агресия на пътя в София, който завърши със смъртен случай.

Обикновено подобни инциденти започва от нещо дребно - жест или клаксон, но могат да ескалират много бързо и да се стигне до физическа саморазправа, продължи Илиев.

“Това изглежда нелепо и безсмислено, но е ефект от човешките взаимоотношения - от това, че сме напрегнати, че сме постоянно стресирани в работата, че живеем с усещането, че изоставаме с времето и не успяваме да следваме ритъма”, обясни експертът по пътна безопасност.

По думите му има два вида агресори:

“Едните се регулярни - това са хора, които за всекиго имат какво да кажат. Вторият вид действат ситуационно и това е по-лошото, защото възниква определена ситуация и те започват да я разнищват, да се разясняват кой е крив и кой е прав.”

Димитър Илиев препоръча да си даваме ясна сметка за поведението си, да имаме високо ниво на самосъзнание и да се борим срещу агресията в нас.

“Много е важно изхвърлим перфекционизма си през прозореца, защото обикновено агресивни са хората, които живеят с усещането, че те са перфектни, а всички останали са будали и правят грешки по пътищата”, посъветва той.

Какво още каза бившият автомобилен състезател вижте във видеото.

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад