Експерти: Скоростта на магистралите трябва да бъде намалена, но няма как това да се контролира

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

С цел намаляване на жертвите по пътищата служебното правителство одобри промени в Закона за движение по пътищата. За да станат факт, трябва да бъдат одобрени и от НС. Най-сериозно внимание привлича идеята максималната скорост на автомагистрали да бъде намалена от 140 на 130 км/ч. По темата разговаряхме с Владимир Тодоров от Българската асоциация на пострадали при катастрофи и Красимир Георгиев, председател на Асоциацията за квалификация на автомобилистите в България.

България е държавата с най-малко магистрали в Европа. Само 800 км магистрали имаме, което е крайно недостатъчно, каза Владимир Тодоров и припомни, че разговорът за скоростта по тези пътища се води вече за четвърти или пети път.

"Проблемът е, че и да бъде намалена скоростта, това няма да има ефект, защото няма системи за контрол на тази скорост. От София до Бургас по 350 км магистрала има само три или четири стационарни камери. Тези идеи като цяло са добри, но поради невъзможността да бъде реализиран контрол, няма да дадат ефект."

По думите на Красимир Георгиев говорим за едно предложение, което се прави с ясното съзнание, че няма да доведе до нищо, а няма да има и никой отговорен.

"Нашите магистрали имат нужда от коренно подобряване. Да, трябва да се намали скоростта, но трябва да се направи така, че като тръгнете от София за Бургас да се движите с тази скорост и тогава ще се стига по-бързо, отколкото ако караме със 140-150-160 км/ч и след това караме 5 км с 60 км/ч. Почти навсякъде дясната лента е негодна за използване и според мен трябва да се затвори, защото е опасна за движение."

Вижте целия разговор във видеото.

 

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад