Електронните рецепти. Улеснение или проблем?

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Николай Костов, председател на Асоциацията на собствениците на аптеки, заяви, че електронните рецепти са важни и за самите лекари.

„По официални данни 74% от всички лекарства се изписват по свободна продажба. Липсват записи в пациентското досие за над 130 хил. рецепти дневно“, каза Костов.

Той обясни, че разчитането на една рецепта създава трудности дори и на фармацевтите. „Така че и в момента на хартия пациентът има затруднения. Електронната рецепта може да бъде разпечатана както от лекаря, така и в аптеката“.

Никога не е замисляно, когато се създаваше Националната здравно-информационна система, да има деление на рецепти по каса или на свободна продажба. Няма никакво значение кой ще заплаща рецептата – дали тя ще бъде платена частично или напълно от здравноосигурителния фонд, или от пациента. Лекарствата са едни и същи в голямата си част и те имат същото отношение към здравето на пациента. Този електронен запис трябва да влиза в пациентското досие, подчерта Димитър Маринов, главен секретар на Българския фармацевтичен съюз.

Той припомни, че от близо две години има електронни рецепти. И повече от година и три месеца тези рецепти са задължителни по Здравна каса. Рецептите по Здравна каса са многократно по-сложни от тези, които са на свободна продажба.

„Ние не недоумяваме защо лекари, които са на работното си място, издават електронни рецепти по Здравна каса, а в същото време отказват да правят това за рецептите на свободна продажба“, заяви Маринов.

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад