Елена Поптодорова: Щом се стига до договаряне на конкретика, означава, че страните имат намерение да вървят напред

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Би могло да се постигне напредък в преговорите между Русия и Украйна в днешния ден, доколкото вече излязоха съобщения за някакви предварителни нагласи и на двете страни, това заяви в "Денят започва" вицепрезидентът на Атлантическия клуб Елена Поптодорова.

Това, разбира се, трябва да се провери на масата на преговори. Важното е, че според съобщения руската страна е готова да се откаже от абсурдните си искания за денацификация и демилитаризация, отбеляза тя.

От друга страна Зеленски съобщи, че има готовност да разговаря за статута на двете републики Донецк и Луганск, както и за неутралния статут на самата Украйна, допълни Поптодорова.

"Има нещо много любопитно, което пак предстои да бъде проверено на практика - че Русия е готова да не обсъжда сега статута на руския език като официален за Украйна, което е едно от исканията на руската страна", коментира още вицепрезидентът на Атлантическия клуб.

По думите й, щом се стига до договаряне на конкретика, означава, че страните имат намерение да вървят напред. Обезсърчително и тревожно обаче е "смачкването" на интервюто на Володимир Зеленски към независими журналисти в Русия, което беше забранено да бъде цитирано и дори споменавано в страната.

"Това интервю съдържаше програмата за преговори, то съдържаше отстъпките на Украйна. Очевидно на Кремъл и на Путин съответно е необходимо да се представи пред руската общественост една пълна, грандиозна победа. Така ще бъде опаковано това споразумение", каза тя.

Според нея постигането на споразумение няма да сложи край на войната между Русия и Украйна, но поне може да сложи края на смъртта и на жертвите.

Поптодорова коментира и срещата на страните от НАТО от Югоизточна Европа, като изтъкна, че тя не включваше всички много необходими лидери от нашето съседство, но отбеляза, че тя е много важно начало на изграждане на този регионален формат.

"Виждам тази среща на тези четирима лидери като една тухла в един много сложен градеж, но той ще бъде свързан с това да се осигурят връзките и в инфраструктура, и в транспорт, и в дигитално отношение, и в икономическо отношение, и дори в психологическо, защото тези хора ще оставят наследство, така че следващите да могат да продължат нататък", каза още тя.

Целия разговор вижте във видеото.

 

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад