Росен Плевнелиев: Радев ще бъде този, който ще подложи динена кора на Петков

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

България продължава да стои в периферията сама, на собствена скорост - това е резултатът от действията на президента и премиера. А кризата трябваше да даде на нашите политици важния урок, че мирът и просперитетът в обществото и на Балканите ще се гарантира единствено чрез интеграция в сърцето на Еврозоната, ЕС и НАТО. Това каза в студиото на “Денят започва” Росен Плевнелиев - президент на България в периода 2012-2017 година.

Почти всички държави - и страни-членки на НАТО, и държави като Финландия и Швеция, разбраха, че мирът в Украйна значи мир в Европа и той трябва да се отстоява, когато се налага и с оръжие, подчерта той и допълни, че “позицията на България да се заиграва със страховете на хората от война и като се изолира от важните решения в ЕС и НАТО не ни помага”.

По думите му, “когато знаем колко сме пробити във всички сфери на отбраната”, е подходящо да последваме примера на Прибалтийските републики, Полша и Словакия.

“Отдавна решиха проблема със смесени батальонни групи, със сериозно участие на партньорите на НАТО и ЕС, със сериозно предно присъствие - технологично, отбранително”, коментира Плевнелиев и добави: “Ние се гърчим, не казваме истината на хората и ето ви го резултатът. Това, което се случи в Прибалтийските републики и Полша ще се случи и в България, но нашите политици не са честни да го кажат - ние ще имаме чуждестранно присъствие, ще имаме военно присъствие.”

Той прогнозира, че “ако Украйна падне, с голяма степен на вероятност Балканите могат да бъдат дестабилизирани”, защото няма нищо случайно в случващото се в Република Сръбска като част от Босна и Херцеговина и милитаризирането на Сърбия.

“Ако Путин реши да стабилизира нещо по веригата, това могат да бъдат Балканите - толкова лесно могат да бъдат подпалени. В тази ситуация България стои сама в периферията, няма добра комуникация, по никакъв начин не води в тук - в региона”, отбеляза Плевнелиев.

За него правителството на Кирил Петков е “третото най-слабо правителство в демократичната история на България” - управляващата коалиция е сглобена по най-грешния начин от невъзможни крайности, като дори Тройната коалиция е много по-ефективна от това, което виждаме днес - сега всичко е “феодализирано, разпарчотено и разпределено”, продължи той.

Президентът Плевнелиев определи ареста на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов като най-голямата грешка на премиера и прогнозира:

“От това действие на Кирил Петков следва война в проевропейските и продемократичните сили в България, следва брутално противопоставяне. Това означа, че ние ще имаме избори тази година и ще спечелят крайнолеви, популисти, русофили - три нови подобни проекти вече загряват.”

Той беше категоричен, че “президентът Радев ще бъде този, който ще подложи динената кора на Петков” или “ще паднат от корупция дотогава”.

Какво още коментира президентът Росен Плевнелиев вижте във видеото.

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад