Елена Йончева: България трябва да бъде непрекъснато под наблюдение, но не самоцелно

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Срещата с премиера Кирил Петков и главния прокурор Иван Гешев в Европейския парламент беше изключително ползотворна. За първи път българските институции показаха желание за открит, директен диалог, каза евродепутатът Елена Йончева.

Мониторинговата група се състои от 14 души, по двама от всяко политическо семейство, което дава възможност за равнопоставеност и обективен подход, добави тя.

По нейните думи България трябва да бъде непрекъснато под наблюдение. Но наблюдението не е самоцел. То е с цел да бъдат въведени работещи механизми в България, които да осигурят върховенството на закона, наличието на медийна свобода, върховенството на правото.

Тя поясни, че корупцията в България ограбва част от националното богатство. Но корупционни схеми, в които участват силните на деня.

Според Йончева България ще продължи да бъде под мониторинга на групата LIBE, която ще следи процесите и ще изисква конкретни отговори. Евродепутатът подчерта, че изслушването днес е било важно, защото за първа година има обвързаност между върховенството на закона в една страна и средствата, които Брюксел отпуска за нея.

Вярвам, че България ще направи всичко необходимо, за да изпълни всички препоръки и да има върховенство на закона. Ние не заслужаваме никакви наказателни процедури от страна на Брюксел, заяви Йончева.

Акценти
Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад