Рамадан Аталай: Съкращаването на членовете на КЕВР дава реална възможност управляващите да могат да влияят на комисията

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Оказа се, че управляващите постъпиха по тяхно виждане и върнаха отново тази комисия под егидата на политиците. Така Рамадан Аталай от ДПС коментира в "Още от деня" намаляването на състава на КЕВР.

"Съкращаването на комисарите от 9 на 5 дава реална възможност управляващите да могат да влияят на решението на независимата комисия, което е най-страшно. Намаляването на квалификацията на хората, които могат да заемат място в КЕВР, също буди недоумение", коментира той.

Аталай заяви още, че не познава кандидата за председател на комисията.

"Безпокойствието сред нас е, че министър-председателят заявява, че в тези комисии ще бъдат назначени такива хора, въз основа на които той ще има основание да намалява цената на електроенергията. Не е работа на нито един министър-председател да се занимава с регулирана цена на електроенергията", каза депутатът.

Той заяви още, че КЕВР е изпълнявал всички законови правомощия.

"Освен да се занимава с ценообразуването и регулирането на електроенергията към битовите потребители, лицензиите към всички онези, които искат да произвеждат енергия, цялостната тази дейност е в ръцете на КЕВР", поясни Аталай.

Последните години тази комисия беше тръгнала към посоката да бъде онази независима комисия, която да може да поеме целия товар от недоволството от обществото, а не то да бъде разпръснато към политическите формации, обясни още депутатът от ДПС.

"Мораториумът е най-недалновидното нещо. Той попречи за взимане на определени решения на КЕВР и оттам допуснахме, че има лобистки интереси. Ако бяхме оставили комисията да си изпълнява задълженията, управляващите да бяха малко повече подготвени, и да бяха предприели онези действия, които всички европейски държави предприеха за компенсиране на небитовите потребители и ако не искаха да събират от ДДС и от акцизите средства при господин Василев, и оттам да се опитат да разпределят средствата, бъдете убедени, че с няколко промени в закона за данъците и таксите, днес общините щяха да получават компенсациите си, днес бизнесът щеше да получава компенсации", обясни Аталай.

Той заяви още, че факторите, които определят цената на газа са свързани с външните пазари, а не само с газа в Чирен.

"Повишаването на цената на петрола ще ни изненада и ще дойде момент, когато и газът от Азербайждан ще ни се види много скъп, защото формулата чрез която се определя цената на газа през Азербайджан минава през 70% от цената на петрола", алармира Рамадан Аталай.

Вижте целия разговор във видеото.

 

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад