Емил Кошлуков: 2020 беше трудна за БНТ, въпреки това подобрихме програмата и увеличихме аудиторията

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

2020 не беше лесна година за БНТ, но не само заради сложната обстановка в цялата страна. Ние трябваше да се справяме с много голям натрупан дефицит. Щастлив съм, че въпреки тези условия направихме не малко неща, каза в студиото на “Денят започва с Георги Любенов” генералният директор на националната телевизия Емил Кошлуков.

“Подобрихме програмата, направихме цялостно ново програмиране и имаме чудесни резултати спрямо същия период на миналата година - увеличава се аудиторията. Успяхме да пуснем нови продукции, въпреки ограничените средства”, отбеляза той.

Зрителският интерес, особено в групата 18-34 години,  бележи ръст не само към новите продукции на БНТ, но и към  добре познати на публиката публицистични предавания, уточни генералният директор на БНТ и добави:

“Вярвам, че това програмиране, което направихме, се отплаща.”

Кошлуков засегна и темата за финансирането на медията. При обсъждането на промените в Закона за радио и телевизията БНТ направи “огромен пробив”.

“За първи път телевизията няма да се определя по т.нар. “час програма норматив”… Сега ще се оценява по методология за разходите… За мен, освен бюджета на телевизията, е важно първо да повишим заплатите, защото тогава ще излезем по-добре на пазара. Сега раздаваме едни възнаграждения, които са абсолютно неконкурентни… Тук хората стоят от доверие към БНТ и лоялност”, коментира той.

Генералният директор на БНТ отбеляза работата на безплатното новинарско приложение на БНТ - BNT News. Новите платформи са по-важни от ефирната телевизия, за да дадем този продукт, трябват пари. Сега законът предвижда тези разходи. По 150 000-200 000 души влизат в сайта и приложението, допълни Кошлуков.

Приоритет за БНТ като обществена медия е и дигитализирането на архива. Това е “супер спешно”, защото всяка следваща година националната телевизия губи безвъзвратно ценни кадри, обърна внимание той.

Генералният директор беше категоричен, че няма да позволи политици да определят политиката на телевизията.

СЕМ отчете плурализъм в новините и актуалните предавания на БНТ

Обществената телевизия ще насърчи българското филмопроизводство, увери още генералният директор. Според него, макар БНТ да насърчава дебютите, не бива да се експериментира.

“Бих искал да правим кино, което е полезно за нас. Когато говорим за сериалите, смятам, че нашата задача, е да подкрепим българските сериали… Това ни е фокусът - акцент върху българското”, обясни той.

Екранизациите на български класически и съвременни автори са приоритет в кинопроизводството на БНТ

Какво още коментира генералният директор на националната телевизия Емил Кошлуков вижте във видеото.

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад