Емил Кошлуков: Вярвам, че БНТ ще стане домът на изборите

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

В хода на предизборната кампания всеки делничен ден от 16:00 ч. БНТ ще излъчва дебати и диспути с политическите партии, обяви генералният директор на обществената телевизия Емил Кошлуков.

„В тази ситуация трябва да сме доста по-щедри към партиите, но най-вече към избирателите. Заради Ковид подозирам, че политическите сили няма да могат да правят митинги, няма как да съберат много хора на площада, не могат да правят срещи заради мерките и ще им трябва повече телевизионен ефир. Смятам, че това ни е задължение. Затова правим всеки делничен дебати и диспути, нещо, което никога не сме правили. Т.е. всички партии, регистрирани за изборите, ще можем да ги чуем и видим. Отделяме голямата вечерна публицистика изцяло за тях“, подчерта Кошлуков.

И в четирите издания на „Панорама“ и „Референдум“ преди изборите ще има дебати и диспути.

„След централните и късните новини имаме специални форми, където освен традиционните хроники на партиите, ще има очерци и портрети на кандидатите. Бих посъветвал всички партии да се възползват от това. Ако искат ново лице, да го покажат“, препоръча Кошлуков.

Регионалните центрове на БНТ – Благоевград, Русе, Пловдив, Варна, два-три пъти седмично ще организират и дебати на кандидатите по места.

„С ЦИК преговаряме да направим предаване за секционните комисии. Понеже няма как да съберат 70 000 души на обучение при тези мерки. А има нови машини, малко по-друго гласуване. Ще направим, както направихме с уроците за децата през първата фаза на епидемията. Предавания, в които ще обучим членовете на секционните комисии“, каза още генералният директор на БНТ.

Обществената телевизия ще сключи споразумение с всяка от партиите, излъчили кандидати. Времето ще е равно за всички, редът на участие ще се определя от жребия. Имаме предаване за парламентарните и извън парламентарните партии. Вярвам, че тази година сме дали много, разясни ангажиментите на БНТ Емил Кошлуков.

На сайта ни и мобилното приложение ще има интерактивна карта. На нея ще могат да се видят всички кандидати, с програмите на партиите и обещанията, които са дали за хората. Аз вярвам, че БНТ ще стане домът на изборите. Не само за това, че ще даваме най-много информация. Търговските медии не могат да си позволят да дадат толкова дебати и диспути. Вярвам, че ще направим такова представяне и анализ на резултатите в изборната нощ, какъвто няма да имат другите. Смятам, че ще гледат всички, убеден е Емил Кошлуков.

Вижте във видеото целия разговор.