Ендометриозата и психичното здраве

Предаване: 100% будни, 18.05.2021

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

През март фондация „Ендометриоза и репродуктивно здраве“ се опита да даде гласност на една колкото разпространена, толкова и непозната болест при жените – ендометриозата.


Ендометриозата може да породи и истинско психическо страдание. Изправени пред диагностично лутане и тежки медицински лечения, изправени пред трудности да имат дете, пациентите често се нуждаят от разбиране.

 

От друга страна обаче за много хора е трудно да разберат, че някой е болен, когато няма специфично наименование за симптомите му. При ендометриозата жените често живеят години със симптоми и грешни диагнози, преди окончателно да разберат какво им има. През това време често срещат хора, които не са особено съчувствени към ситуацията, тъй като не разполагат с име за нея.

 

Оказва се, че често се сблъскват със същата липса на емпатия дори и след получаването на диагнозата, тъй като голяма част от хората изобщо не са чували за ендометриоза. Какви са психо-емоционалните предизвикателства, през които се налага да минават жените с тази диагноза разговаряме с Мария Георгиева, председател на фондация „Ендометриоза и репродуктивно здраве“ и Милена Маринова – психолог.

Вижте разговора във видеото.

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад