Енергийни експерти: Горива има достатъчно, цените в България са оптимални и най-добри в ЕС

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Цените на горивата отново тръгнаха нагоре. Каква е логиката на случващото се, трайна тенденция ли е, могат ли да се повторят сценарии от най-тежките месеци на миналата година? В студиото на “Денят започва” темата коментираха енергийният експерт от Центъра за изследване на демокрацията Мартин Владимиров и Димитър Хаджидимитров - заместник-председател Асоциацията на българските търговци, производители, вносители и превозвачи на горива.

Мартин Владимиров беше категоричен, че не е оправдано да има презапасяване с горива.

“Много сайтове, които изкарват пари от шокови заглавия, използват всяко леко покачване, за да всяват паника. Според статистика на ЕС за цените в цяла Европа повишението е от 4-5% на крайните горива през последния месец, докато повишението на суровия петрол е доста по-високо. Цените в България са доста по-ниски - в момента се получава една разлика от около 12-13% от средните цени в ЕС надолу. Причината обаче е по-голямата конкуренция, а това, че в момента пазарът е наводнен с евтини горива, произведени от по-евтиния руски петрол”, каза той.

По думите му това не трябва да ни успокоява, защото “разликата между руския петрол и Бренд се свива и вероятно ще има догонване в цените”.

Според Димитър Хаджидимитров проблемът не е във вътрешния пазар.

“Горива има достатъчно, цените в България са оптимални и най-добри за целия ЕС. През последния месец излязоха едновременно няколко новини, което доведе по повишаване на цените на барела и от там нататък се получи и повишаване на цената на колонката, което се забелязва”, обясни той.

Какво още казаха енергийните експерти вижте във видеото. 

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад