Енергийният експерт Еленко Божков: Ние нямаме енергийна дипломация и подготвен министър

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

На 26 май трябваше да спре газът, но потоците от Русия продължиха. После спаднаха с около 22%. Най-вероятно тук става дума за суапова сделка - срещу газа от Тринидат и Тубаго, който влиза на Ревитуса и го ползват гърците, ние ползваме газа, който е предназначен от Русия за тях. Не знам, обаче, как руснаците ще реагират на такива сделки и дали ще могат да продължат. Нещата не са добре, никак не са добре, каза в студиото на “Денят започва” енергийният експерт Еленко Божков.

Той направи “едни прости сметки”. По официални данни са осигурени от Азербайджан 1 млрд куб. м от нужните ни над 3 млрд. нормални куб. м тази година. За да се достави остатъкът по същия начин ще са необходими 25 танкера за около 900 дни. Вместо 1 млрд. и 790 хил. долара ние ще дадем 2 млрд. и 420 млн. долара, което прави загуба от 630 млн. долара, изчисли Божков.

“До този момент имаме заявена готовност за помощ единствено и само от Гърция в лицето на нейния министър-председател”, отбеляза той и добави: “Ние нямаме енергийна дипломация, нямаме подготвен министър. Имаме екип в “Булгаргаз” и изобщо в енергетиката, на който основната задача, е да се облагодетелства за сметка на кризата, което се вижда.“

Според него използването на втечнен газ и останалите натрупвания, свързани с осигуряването на алтернативни доставки, ще повишат цената на синьото гориво с между 30% и 50%.

Какво още коментира енергийният експерт вижте във видеото.

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад