Енергийният експерт Васил Начев: Американската фирма "Шиниър" доставя двата танкера с втечнен газ

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Утре предстои среща на лидерите в Брюксел, на която ще се обсъди забуксувалия шести пакет от санкции, който по информация на агенция “Блумбърг” вече е преработен. Според новите предложение България ще получи исканото изключение за доставките на руски петрол до средата или края на 2024 година. Изключения ще има и за Унгария, Чехия и Словакия.

Как, обаче, вървят доставките на газ за страната ни? България отказа да плаща за синьото гориво в рубли и беше втората страна, чийто газ беше спрян от Русия. Гърция, обаче, прие условията и в момента получаваме газа си от тях. Българската страна очаква и двата танкера с втечнен газ, с които да се гарантират доставките през лятото. Правителството заговори и за дългосрочен договор със САЩ.

В “Говори сега” известното за американските газови доставки коментира енергийният експерт Васил Начев.

По думите му България вече има сключен дългосрочен договор с американската фирма "Шиниър", но все още не получаваме по него газ. Договорът не е активиран, а когато това стане,  обемите ще са нови и тепърва ще станат ясни.

“Това е фирмата, която дава двата танкера с втечнен газ”, каза той, но подчерта, че не е по дългосрочния договор.

Цената на газа, който ще получим, ще стане ясна след 1 юли - ако цената е по-ниска от цената, на която природният газ се търгува у нас, сме получили сравнително прилична отстъпка за газа от двата танкера, обясни експертът.

Какво каза той вижте във видеото.

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад