ЕП иска от Съвета решение за отлагане на унгарското председателство на ЕС

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

ЕС прие резолюция, в която се изразява загриженост за състоянието на върховенството на закона и основните права в Унгария. Текстът беше приет днес с 442 гласа "за", 144 гласа "против", 33 гласа "въздържал се".

Според евродепуатите състоянието на ценностите на ЕС в Унгария допълнително се е влошило поради "целенасочените и систематични усилия на правителството" и въпреки активирането от страна на Парламента на механизма по член 7 от Договорите на ЕС.

Последните им опасения са свързани с приемането на закони без достатъчен парламентарен контрол и обществено обсъждане, както и със злоупотребата с позоваване на "състояние на опасност", злоупотребата със защитата на лицата, подаващи сигнали за нарушения, за да се подкопаят правата на ЛГБТИК+ лицата и свободата на изразяване, както и нарушаването на социалните и трудовите права на учителите.

В резолюцията се осъждат кампаниите на унгарското правителство срещу ЕС, които целят да отклонят вниманието от неспазването на европейските ценности и системната корупция. Членовете на ЕП настояват правителството да приведе изборите в съответствие с международните стандарти, особено в светлината на предстоящите европейски избори през 2024 г. Те алармират за съобщения за методи на сплашване, като например посещения на тайната полиция в офисите на някои дружества, на "стратегически" части от промишлеността, с цел те да бъдат поставени под контрола на близкото обкръжение на министър-председателя. Годишният бюджет за 2022 г. е изменян 95 пъти с правителствени укази, подчертават те, което изключва възможността за надлежен контрол и говори за липса на добро финансово управление.

В контекста на предстоящото догодина унгарско председателство на Съвета на ЕС Европейският парламент поставя под въпрос дали Унгария ще може надлежно да изпълнява тази задача през 2024 г., с оглед неспазването от нейна страна на правото и ценностите на ЕС и принципа на лоялно сътрудничество.

Евродепутатите отправят искане към Съвета да намери подходящо решение по въпроса и припомнят, че Парламентът би могъл да предприеме подходящи мерки, ако не бъде намерено такова решение.

"Председателството, което започва на 1 юли догодина, е много важно, защото то ще бъде първото председателство на новата Европейска комисия, на новия Европейски парламент. Председателство, по време на което трябва да изслушаме новите еврокомисари, по време на което трябва да се реши какви ще са бъдещите 5 години в ЕС. И да не забравяме, че по време на това председателство войната в Украйна вероятно няма да е приключила, а знаем, че Унгария има своя позиция за войната и за Путин", каза Гуендолин Делбо-Корфилд - Зелени, евродепутат от Франция.

"Съветът трябва да започне да разбира сериозността на това, което става в Унгария. Това се отразява на всяка една тема, по която работим тук в ЕС. Виктор Орбан все още живее с илюзията, че може да използва ЕС като машина за кеш, като банкомат, без да носи отговорност, че е поставил подписа си под ценностите на този съюз. Мисля, че той трябва да разбере, че не може едновременно да е член на ЕС и да е играчка в ръцете на Путин", каза Тейс Рьотен - Група на социалистите и демократите, евродепутат от Нидерландия.

"Очевидно Съветът трябва да реши за председателството. Ние категорично препоръчваме Съветът да говори с Виктор Орбан и да го убеди за пропусне своя ред. Но ако той не го направи, парламентът не съвсем безсилен. Защото никъде в договорите на ЕС не се вменява отговорност на Европарламента да работи с председателството на Съвета на ЕС. И по много начини можем да покажем, че не искаме да работим с това председателство", каза Софи Ин'т Велд - Обнови Европа, евродепутат от Нидерландия.

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад