Епидемиолог: Ваксината сама по себе си не може да предизвика смърт

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

"За да се разпространява вирусът, значи има контакт", заяви д-р Христиана Бацелова, епидемиолог и преподавател в МУ - Пловдив. Това е въздушно-капкова инфекция и няма как да се разпространява без контакт. 

При поставена първа доза на ваксина, след която човек се заразява с коронавирус, следва острицателен PCR тест, но трябва ли в началото на май да си постави втората доза от "Астра Зенека" - според д-р Бацелова тя трябва да се постави, за да се изпълни схемата, както е посочено от производителя, но след като лицето оздравее и минат 14 дни реконвалесцентен период.

"Наличието на антитела не означава, че ще има по-бурна реакция при ваксиниране", подчерта д-р Бацелова. 

Тя предупреди, че е грешно след поставяне на ваксината човек да спре да се пази. Трябва до 14 ден след втората доза да се пази. 

"Това наблюдаване - отпускането след поставяне на първата доза, свалянето на маската... Всъщност ваксината не е причината, причината е, че човекът се е заразил, самата ваксина не може да го разболее", категорична беше епидемиоложката. 

"Ваксината сама по себе си не може да предизвика смърт", подчерта тя. При трите ваксини, които се прилагат в България срещу Ковид-19, не съществува такъв риск те да доведат до смърт. 

Вижте целия разговор във видеото.

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад