Кой подклажда езика на омразата по оста София - Скопие - коментар на Любомир Кючуков и проф. Христо Матанов

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Отново напрежение по оста София - Скопие - българин с дарение от 920 книги с "Български народни песни" на Братя Миладинови за българския Културно-информационен център в югозападната ни съседка беше спрян на границата от македонските власти. По разпореждане министър Екатерина Захариева консул от българското посолство в Р Северна Македония се опита да убеди властите да пропуснат дарението, но без успех.

И кой подклажда езика на омразата? С анализ по темата в студиото на “Денят започва” гостуваха Любомир Кючуков - директор на Института за икономика и международни отношения, и историкът проф. Христо Матанов.

“Има нещо ново, което произтече от срещата при президента миналата седмица. Там за пръв път официална българска институция - в случая президента, постави акцента върху хората.  Това е важно, първо - защото борбата срещу македонизма, който се опитва да създаде нова идентичност, е борба за съзнанието на хората, и второ - защото защитата на правата на българските граждани и гражданите на Р Северна Македония с българско етническо самосъзнание е тема понятна и важна в ЕС и това е полето, на което можем да търсим подкрепа там. И трето - това е ясно послание, че трябва да мислим за Македония като за хора, е не за територия”, каза Любомир Кючуков.

“Хубавото, генералното ново е, че започна да се говори по въпроса - някои умерено, други крайно. Все пак Македония не са само хора, Македония е и държава и държавна политика - хората са важни, важна е и държавната политика, защото тя е свързана и с писането на учебници, с налагането на определено на определено мнение през средствата на масово осведомяване, това си е и опит за лобиране, а напоследък има такива… Спорът за историческата истина е работа на историците, политиците трябва да решат Македония готова ли е за членство в ЕС или не е готова”, коментира проф. Матанов.

Какво още казаха гостите в предаването вижте във видеото!

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад