Епидемиолог: Важно е децата да бъдат ваксинирани, те изграждат имунитет много бързо

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Новият вариант на COVID-19 определено ни притеснява. Има опасения, че той ще доминира над Делта. Доста държави вече предприемат превантивни мерки за недопускане на неговото навлизане на територията им. Това каза в студиото на “Денят започва" епидемиологът д-р Христиана Бацелова.

По думите ѝ при Омикрон варианта се наблюдават доста промени, но дали ще има пробив при ваксините все още не може да се каже.

“Най-неприятният вариант е да започнем от началото - същите ваксини, но със добавена информация срещу новите варианти”, коментира тя.

Според нея в тази ситуация има смисъл от бустерната доза.

“Моята препоръка е хората, при които са минали 180 дни от втората доза, изобщо да не чакат, да не си измерват антителата, а да си поставят бустерната доза”, посъветва д-р Бацелова и добави, че това могат да направят и ваксинираните с еднодозова ваксина 6 месеца от имунизацията.

За нея е важно децата да бъдат ваксинирани. Те изграждат имунитет много по-бързо от възрастните, допълни епидемиологът и призова Здравното министерство за бърза реакция и доставка на детските флакони с ваксина.

Какво още каза д-р Христиана Бацелова вижте във видеото.

Акценти