Евродепутатите: Пактът за миграция е голям успех и за България

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Новите правила за миграцията са реформа, която се опитва да реформира неработещия до момента Дъблински регламент, който хвърляше голяма тежест върху държавите на първа линия. Това каза в студиото на "Денят започва" евродепутатът от ПЕС/БСП Цветелина Пенкова в коментар за новоприетия Пакт за миграция.

"Тоест това, което се направи в момента като реформа, създава един механизъм за солидарност между държавите членки - тоест трябва всички да поемат своята отговорност, а не цялата тежест от бежанци и мигранти да пада върху страните на първа линия, включително и България. Тоест това е един голям успех за България, защото ще можем да получаваме и финансова, и техническа помощ. Мигрантите ще бъдат разпределяни равномерни в цяла Европа - това беше целта на тази реформа", обясни тя.

Евродепутатът от ЕНП/ГЕРБ Емил Радев уточни, че Пакта за миграция са пет регламента, които дават много добри инструменти за спиране на нелегалната миграция на границата.

"На тези хора, които се опитват да влязат в ЕС, ще им бъдат сваляни отпечатъци, ще бъдат проверявани дали не представляват заплаха за здравната сигурност, дали не са свързани с криминалната престъпност. В базата данни Евродак ще се събират биометрични данни, че ако им се откаже убежище в една страна-членка, да отидат в друга и там да поискат убежище. И най-вече ще се създадат по-бързи процедури за т.нар. икономически мигранти - хора, които нямат право на убежище в ЕС, защото идват от трети сигурни страни", поясни той.

Какво още казаха евродепутатите по теми, свързани с голямата европейска политика, вижте във видеото.

Акценти
Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад