"Железни момчета" - един филм за оцелелите парни машини

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

"Железни момчета" - това е името на документален филм за оцелелите парни машини, за историята и паметта, която те пазят, за българските железници. Ангел, Цветан, Алберт и техните бригади са последните железни момчета на романтиката. Те реставрират и поддържат последните оцелели парни машини. Наричат ги с галени имена, но за да са така красиви, момчетата полагат суров труд. Ако за мнозина "машинист" е част от професионалния класификатор, то за тези мъже това е живот. "Железни момчета" ни разказва за техния мироглед и за романтиката на парата. 

Филмът е по сценарий на Емил Спахийски, режисьор е Станимир Трифонов, а оператор - Кирил Проданов.

"Ние посвещаваме този филм на тези железни момчета - хората, които крепят българските железници - една институция, която във времената е била почти като религия, толкова почитана от хората, от обществото и всъщност е фундамент на държавата," каза Емил Спахийски в студиото на "Денят започва".

"Филмът е изключително интересен. Той е като двулик Янус - и познавателен, и документален. Железниците, а това е може би най-старото държавно предприятие в отечеството ни, са велика институция, въпреки че са били проблематични в някои аспекти," допълни Станимир Трифонов.

Вижте целия разговор във видеото. 

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад